. . doar eu si gandurile mele , aici :)

Am un ﯧer !

Saturday, March 19, 2011

Star Trek-Next Generation

Nu putea lipsi, nu-i asa? Stiu, videoclipul promo nu are treaba cu Next Generation ci mai degraba cu seria initiala, cea cu capitanul Kirk si Spock. Asta mi s-a parut cel mai bun dintre filme si nu am rezistat tentatiei, chiar daca nu o sa vorbesc despre el, ci despre Generatia Urmatoare si poate, saptamana viitoare, despre ultimul serial din franciza, si anume Enterprise. Mai vedem.

Pana atunci, sa revenim la Next Generation. Pentru mine a fost mult mai bun decat prima serie pentru ca mi s-a parut mult mai complex. S-a trecut de la o abordare gung ho in care Kirk batea si…. tot ce prindea la o capitanul Jean-Luc Picard. Avem de-aface cu o actiune axata pe complexitatea universului, pe progresul Fenderatiei Planetelor Unite si pe relatiile cu fortele politice, militare si universale. Blabla, dar nu e chiar asa.

Povestea? Nava stelara Enterprise cutreiera galaxia intr-o misiune de explorare “to go where no man has gone before”. Pe drum intalneste tot felul de ploturi, care mai decare mai misterioase.

Next Generation este o saga palpitanta in unele locuri. Trebuie sa recunosc, pentru minele punctele forte au fost interactiunea cu klingonieinii, romulanii si Borgul. Restul, pe ici pe colo reusit, si asta mai ales din cauza personajelor, sau cel putin a unora dintre ele. Picard, Worf si Data sunt elemente de referinta in SF-ul post-Star Wars (o sa ajungem si acolo, merita).

Cineva spunea aici ca Star Trek e mai putin politically correct decat alte seriale, mai recente. Eu cred ca mesajul politic american e mult mai prezent in Star Wars decat in actualele epopee hollywoodiene. Personajele insele reprezinta punti spre diferitele concepte specifice culturii americanizate.

Asta nu schimba faptul ca Next Generation este un must see, chiar si acum. Exista nenumarate spin-off-uri: Deep Space 9, Voyager, Enterprise, si o groaza de filme care completeaza imaginea unei galaxii destul de animate.

PS. Militaristic vorbind, pentru ca cu asta ne ocupam aici, situatia e destul de bizara in intreg universul Star Trek. Federatia a renuntat la armata la propriu, confruntarile spatiale capata prioritate, normal, dar cele planetare, inca existente, se cam reduc la infanterie si atat, si nu numai la nivelul Federatiei. Klingonienii saracii, un fel de daci mai urati, se calca pe bataturi cu surata spatiala a romanilor, la fel de belicosi ca si aia din istoria noastra. Faptul ca americanii speculeaza un pic de incultura americanului consumator de istorie recenta, e deranjant. Dracului, romulani…..

In rest, numai de bine. AXN-ul s-a tinut si de Enterprise, si de Next Generation, acum ruleaza Deep Space 9. Reclama nemascata dar asta e, pe net la piratat nu-mi permit sa trimit pe nimeni.

Be the first to like this post.

View the original article here

No comments:

Post a Comment