Vânzatorul trebuie sa ridice un bun de consum vândut cu defect, din locul în care a fost instalat cu buna-credinta de consumator si sa îl înlocuieasca sau sa suporte cheltuielile necesare, iar în caz de restituire, cheltuielile trebuie sa fie proportionale cu valoarea bunului conform, arata Curtea de Justitie a Uniunii Europene.
Vânzatorul unui bun cu defect trebuie sa îl înlocuieasca sau sa suporte cheltuielile necesare (Imagine: Ovidiu Radu/Mediafax Foto)Directiva care reglementeaza vânzarea bunurilor de consum prevede ca vânzatorul este raspunzator fata de consumator pentru orice neconformitate existenta în momentul livrarii bunurilor.
În cazul unei neconformitati, consumatorul are dreptul ca aceste bunuri sa fie repuse în conformitate, gratuit, prin reparare sau înlocuire, cu exceptia cazurilor în care aceasta este imposibila sau disproportionata.
Orice reparatie sau înlocuire trebuie sa se efectueze într-un termen rezonabil si fara niciun inconvenient semnificativ pentru consumator. În cazul în care nu poate obtine repunerea în conformitate, acesta poate solicita o reducere a pretului sau rezolutiunea contractului de vânzare-cumparare.
Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a fost solicitata de instantele germane, sesizate cu doua spete, sa stabileasca daca dreptul Uniunii obliga vânzatorul sa asigure ridicarea bunului neconform si instalarea bunului de înlocuire.
Într-una din spete era vorba despre un contract de vânzare - cumparare privind placi cu aspect lucios pentru pardoseala, ulterior montarii constatându-se de catre cumparator ca au semne de culoare închisa, vizibile cu ochiul liber. Un expert desemnat de cumparator a constatat ca semnele respective proveneau de la urme fine de microslefuire, imposibil de îndepartat si ca înlocuirea completa a placilor constituia unica despagubire posibila. Expertul a estimat cheltuielile aferente acestei operatiuni la 5.830,57 euro.
În cea de-a doua speta, era vorba despre încheierea prin internet a unui contract de vânzare-cumparare privind o masina de spalat vase noua. Ulterior instalarii de catre cumparator a masinii de spalat vase la domiciliu, s-a dovedit ca acest aparat era defect, fara ca operatiunile de instalare a acestui aparat sa fi cauzat defectul, si ca repararea sa era imposibila. Prin urmare, partile s-au pus de acord cu privire la înlocuirea acestei masini de spalat vase. În acest sens, cumparatorul a solicitat ca vânzatorul sa livreze nu numai o noua masina de spalat vase, ci si sa ridice aparatul cu defect si sa instaleze aparatul de înlocuire sau sa suporte cheltuielile ridicarii si pe cele ale noii instalari, ceea ce vânzatorul a refuzat.
Instantele germane au subliniat ca dreptul german nu prevede obligatia vânzatorului care nu este în culpa sa suporte costul acestor operatiuni.
Prin hotarârea pronuntata, Curtea a subliniat ca legiuitorul Uniunii a înteles sa faca din gratuitatea repunerii în conformitate a bunurilor de catre vânzator un element esential al protectiei garantate consumatorilor. Aceasta obligatie de gratuitate a repunerii bunurilor în conformitate urmareste protejarea consumatorilor de riscul costurilor financiare care i-ar putea descuraja sa îsi invoce drepturile în lipsa unei astfel de protectii.
"Or, daca un consumator, în cazul înlocuirii unui bun neconform, nu poate solicita vânzatorului sa asigure ridicarea acestuia din locul în care a fost instalat în conformitate cu natura si cu scopul pentru care a fost solicitat si instalarea bunului de înlocuire în acelasi loc, aceasta înlocuire ar determina pentru consumator costuri financiare suplimentare, pe care nu ar fi trebuit sa le suporte în cazul în care vânzatorul ar fi executat corect contractul de vânzare-cumparare. Astfel, în cazul în care vânzatorul ar fi livrat de la bun început un bun conform cu contractul, consumatorul nu ar fi suportat decât o singura data cheltuielile de instalare si nu ar fi trebuit sa suporte cheltuielile de ridicare a bunului cu defect, se arata în hotarârea CJUE.
Curtea a constatat ca suportarea de catre vânzator a cheltuielilor de ridicare a bunului cu defect si de instalare a bunului de înlocuire nu conduce la un rezultat inechitabil.
Astfel, chiar în ipoteza în care neconformitatea bunului nu rezulta dintr-o culpa a vânzatorului, totusi, prin livrarea unui bun neconform, acesta nu si-a executat în mod corect obligatia la care s-a angajat în temeiul contractului de vânzare-cumparare si, prin urmare, trebuie sa îsi asume consecintele executarii necorespunzatoare a acestuia. În schimb, consumatorul, în ceea ce îl priveste, a platit pretul de vânzare si, prin urmare, si-a îndeplinit în mod corect obligatia sa contractuala.
În plus, instalarea cu buna-credinta de catre consumator, care a considerat ca bunul livrat este conform, a bunului cu defect în conformitate cu natura acestuia si cu scopul pentru care l-a solicitat, anterior aparitiei defectului, nu poate constitui o culpa imputabila consumatorului.
"În consecinta, în situatia în care niciuna dintre cele doua parti la contract nu a actionat din culpa, este justificat ca vânzatorul sa suporte costurile ridicarii bunului neconform si pe cele ale instalarii bunului de înlocuire, dat fiind ca aceste cheltuieli suplimentare, care sunt necesare pentru efectuarea înlocuirii, ar fi fost evitate daca vânzatorul si-ar fi executat corect obligatiile contractuale de la bun început. Drepturile conferite astfel consumatorilor prin directiva vizeaza nu punerea acestora într-o situatie mai avantajoasa decât cea la care puteau avea dreptul în temeiul contractului de vânzare-cumparare, ci numai restabilirea situatiei care ar fi existat daca vânzatorul ar fi livrat de la bun început un bun conform", se mai arata în hotarârea CJUE.
Pe de alta parte, Curtea arata ca directiva se opune ca o legislatie nationala sa acorde vânzatorului dreptul de a refuza înlocuirea unui bun neconform - înlocuire ce reprezinta unica modalitate de despagubire posibila - pentru motivul ca aceasta presupune costuri disproportionate în raport cu însemnatatea neconformitatii si cu valoarea bunului în cazul în care ar fi fost conform.
Astfel, desi directiva prevede ca un consumator are dreptul ca bunurile cu defect sa fie repuse în conformitate prin reparare sau înlocuire, cu exceptia cazurilor în care aceasta este imposibila sau disproportionata, ea precizeaza totodata ca o modalitate de despagubire se considera disproportionata în cazul în care impune vânzatorului costuri care, în comparatie cu cealalta modalitate, sunt nerezonabile.
În consecinta, în ipoteza în care numai una dintre aceste doua modalitati de despagubire este posibila, vânzatorul nu o poate refuza.
Curtea constata totusi ca în situatia în care înlocuirea bunului cu defect determina costuri disproportionate ca urmare a necesitatii de a ridica bunul neconform din locul în care a fost instalat si de a instala bunul de înlocuire, dreptul consumatorului la restituirea cheltuielilor de ridicare a bunului cu defect si de instalare a bunului de înlocuire poate sa fie limitat la o suma proportionala cu însemnatatea neconformitatii si cu valoarea bunului în cazul în care ar fi fost conform.
Descopera un stil unic de leadership din cartea STEVE JOBS iLeadership pentru o noua generatie. Biografia lui STEVE JOBS, cel care a revolutionat lumea in care traim - felul in care muncim, ne jucam si comunicam, va fi distribuita la chioscuri numai cu ZIARUL FINANCIAR in perioada 15-21 iunie la pretul de 15.9 lei. Taguri:CJUE , VANZARE CUMPARARE , Reorganizarea administrativa: Ce întrebare propune USL pentru referendumLiderii USL au trimis adrese presedintilor PSD si PNL de CJ pentru organizarea de referendumuri privind reorganizarea administrativa, întrebarea propusa de Ponta si Antonescu fiind: "Sunteti de acord cu intentia presedintelui României, Traian Basescu, de a desfiinta judetul dumneavoastra?". citeste tot
Vicepresedintele INS Beatrix Gered a lesinat pe treptele Guvernului, venind la sedinta - FOTO EXCLUSIVVicepresedintele INS Beatrix Gered a lesinat, joi, pe treptele Palatului Victoria, a primit îngrijiri medicale de prim ajutor si a fost transportata de urgenta la spital. citeste tot
Ungaria avertizeaza ca planul de reorganizare administrativa a României ar modifica harta etnicaProiectul de reorganizare administrativa a României ar fi o schimbare intentionata si inacceptabila a hartii etnice, afirma vicepremierul ungar Zsolt Semjen. citeste tot
Aproape 1.500 de angajati din sectorul energetic ar putea fi disponibilizati în acest anUn numar de 1.480 de angajati, reprezentând 5% din totalul salariatilor din sase companii energetice controlate de Ministerul Economiei, vor fi disponibilizati în acest an, în vederea eficientizarii activitatii societatilor. citeste tot
Cât costa cel mai scump apartament scos la vânzare în tara si unde se aflaPeste 90% din locuintele de lux aflate la vânzare se regasesc în Bucuresti sau localitatile din jur, cel mai mare pret, de 1,9 milioane euro, fiind afisat pentru un apartament cu patru camere si o suprafata de 240 de metri patrati situat în zona Herastrau. citeste tot
Ayman al-Zawahiri a fost numit lider al retelei al-Qaida, în locul lui Osama ben LadenEgipteanul Ayman al-Zawahiri a fost numit lider al retelei teroriste al-Qaida, în locul lui Osama ben Laden, fondatorul retelei, care a fost ucis, a anuntat organizatia, într-un comunicat postat pe Internet joi. citeste tot
Arad: Un tânar a murit si doi sunt dati disparuti dupa ce au cazut cu masina în râul MuresUn tânar din judetul Arad a murit, iar alti doi sunt dati disparuti dupa ce autoturismul în care se aflau a cazut în râul Mures, în noaptea de miercuri spre joi, un al patrulea pasager reusind sa se salveze. citeste tot
143 de perchezitii în Suceava, Botosani, Constanta si Bucuresti. Un jandarm, un politist si un consilier local, cercetati pentru contrabanda cu tigariUn jandarm din Suceava, un politist din Siret si un consilier local din Gramâsti sunt cercetati alaturi de 164 de persoane implicate în contrabanda cu tigari, ascunse din R. Moldova si Ucraina în România, anchetatorii descinzând, joi, la 143 de locatii din Suceava, Bucuresti, Constanta si Botosani. citeste tot
Seful Politiei Române: Am trimis Corpul de control la Oradea pentru a vedea cum si-a ridicat politistul armaSeful Politiei Române, Liviu Popa, a trimis o echipa a Corpului de control al IGPR la Oradea, pentru a stabili cum a justificat politistul Gabriel Venter ridicarea armei de la Politia municipala, cu care si-a împuscat mortal parintii. citeste tot
HomeSocialBUCURESTI, (astazi, 11:44)
Vânzatorul trebuie sa ridice un bun de consum vândut cu defect, din locul în care a fost instalat cu buna-credinta de consumator si sa îl înlocuieasca sau sa suporte cheltuielile necesare, iar în caz de restituire, cheltuielile trebuie sa fie proportionale cu valoarea bunului conform, arata Curtea de Justitie a Uniunii Europene.
Vânzatorul unui bun cu defect trebuie sa îl înlocuieasca sau sa suporte cheltuielile necesare (Imagine: Ovidiu Radu/Mediafax Foto)Directiva care reglementeaza vânzarea bunurilor de consum prevede ca vânzatorul este raspunzator fata de consumator pentru orice neconformitate existenta în momentul livrarii bunurilor.
În cazul unei neconformitati, consumatorul are dreptul ca aceste bunuri sa fie repuse în conformitate, gratuit, prin reparare sau înlocuire, cu exceptia cazurilor în care aceasta este imposibila sau disproportionata.
Orice reparatie sau înlocuire trebuie sa se efectueze într-un termen rezonabil si fara niciun inconvenient semnificativ pentru consumator. În cazul în care nu poate obtine repunerea în conformitate, acesta poate solicita o reducere a pretului sau rezolutiunea contractului de vânzare-cumparare.
Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a fost solicitata de instantele germane, sesizate cu doua spete, sa stabileasca daca dreptul Uniunii obliga vânzatorul sa asigure ridicarea bunului neconform si instalarea bunului de înlocuire.
Într-una din spete era vorba despre un contract de vânzare - cumparare privind placi cu aspect lucios pentru pardoseala, ulterior montarii constatându-se de catre cumparator ca au semne de culoare închisa, vizibile cu ochiul liber. Un expert desemnat de cumparator a constatat ca semnele respective proveneau de la urme fine de microslefuire, imposibil de îndepartat si ca înlocuirea completa a placilor constituia unica despagubire posibila. Expertul a estimat cheltuielile aferente acestei operatiuni la 5.830,57 euro.
În cea de-a doua speta, era vorba despre încheierea prin internet a unui contract de vânzare-cumparare privind o masina de spalat vase noua. Ulterior instalarii de catre cumparator a masinii de spalat vase la domiciliu, s-a dovedit ca acest aparat era defect, fara ca operatiunile de instalare a acestui aparat sa fi cauzat defectul, si ca repararea sa era imposibila. Prin urmare, partile s-au pus de acord cu privire la înlocuirea acestei masini de spalat vase. În acest sens, cumparatorul a solicitat ca vânzatorul sa livreze nu numai o noua masina de spalat vase, ci si sa ridice aparatul cu defect si sa instaleze aparatul de înlocuire sau sa suporte cheltuielile ridicarii si pe cele ale noii instalari, ceea ce vânzatorul a refuzat.
Instantele germane au subliniat ca dreptul german nu prevede obligatia vânzatorului care nu este în culpa sa suporte costul acestor operatiuni.
Prin hotarârea pronuntata, Curtea a subliniat ca legiuitorul Uniunii a înteles sa faca din gratuitatea repunerii în conformitate a bunurilor de catre vânzator un element esential al protectiei garantate consumatorilor. Aceasta obligatie de gratuitate a repunerii bunurilor în conformitate urmareste protejarea consumatorilor de riscul costurilor financiare care i-ar putea descuraja sa îsi invoce drepturile în lipsa unei astfel de protectii.
"Or, daca un consumator, în cazul înlocuirii unui bun neconform, nu poate solicita vânzatorului sa asigure ridicarea acestuia din locul în care a fost instalat în conformitate cu natura si cu scopul pentru care a fost solicitat si instalarea bunului de înlocuire în acelasi loc, aceasta înlocuire ar determina pentru consumator costuri financiare suplimentare, pe care nu ar fi trebuit sa le suporte în cazul în care vânzatorul ar fi executat corect contractul de vânzare-cumparare. Astfel, în cazul în care vânzatorul ar fi livrat de la bun început un bun conform cu contractul, consumatorul nu ar fi suportat decât o singura data cheltuielile de instalare si nu ar fi trebuit sa suporte cheltuielile de ridicare a bunului cu defect, se arata în hotarârea CJUE.
Curtea a constatat ca suportarea de catre vânzator a cheltuielilor de ridicare a bunului cu defect si de instalare a bunului de înlocuire nu conduce la un rezultat inechitabil.
Astfel, chiar în ipoteza în care neconformitatea bunului nu rezulta dintr-o culpa a vânzatorului, totusi, prin livrarea unui bun neconform, acesta nu si-a executat în mod corect obligatia la care s-a angajat în temeiul contractului de vânzare-cumparare si, prin urmare, trebuie sa îsi asume consecintele executarii necorespunzatoare a acestuia. În schimb, consumatorul, în ceea ce îl priveste, a platit pretul de vânzare si, prin urmare, si-a îndeplinit în mod corect obligatia sa contractuala.
În plus, instalarea cu buna-credinta de catre consumator, care a considerat ca bunul livrat este conform, a bunului cu defect în conformitate cu natura acestuia si cu scopul pentru care l-a solicitat, anterior aparitiei defectului, nu poate constitui o culpa imputabila consumatorului.
"În consecinta, în situatia în care niciuna dintre cele doua parti la contract nu a actionat din culpa, este justificat ca vânzatorul sa suporte costurile ridicarii bunului neconform si pe cele ale instalarii bunului de înlocuire, dat fiind ca aceste cheltuieli suplimentare, care sunt necesare pentru efectuarea înlocuirii, ar fi fost evitate daca vânzatorul si-ar fi executat corect obligatiile contractuale de la bun început. Drepturile conferite astfel consumatorilor prin directiva vizeaza nu punerea acestora într-o situatie mai avantajoasa decât cea la care puteau avea dreptul în temeiul contractului de vânzare-cumparare, ci numai restabilirea situatiei care ar fi existat daca vânzatorul ar fi livrat de la bun început un bun conform", se mai arata în hotarârea CJUE.
Pe de alta parte, Curtea arata ca directiva se opune ca o legislatie nationala sa acorde vânzatorului dreptul de a refuza înlocuirea unui bun neconform - înlocuire ce reprezinta unica modalitate de despagubire posibila - pentru motivul ca aceasta presupune costuri disproportionate în raport cu însemnatatea neconformitatii si cu valoarea bunului în cazul în care ar fi fost conform.
Astfel, desi directiva prevede ca un consumator are dreptul ca bunurile cu defect sa fie repuse în conformitate prin reparare sau înlocuire, cu exceptia cazurilor în care aceasta este imposibila sau disproportionata, ea precizeaza totodata ca o modalitate de despagubire se considera disproportionata în cazul în care impune vânzatorului costuri care, în comparatie cu cealalta modalitate, sunt nerezonabile.
În consecinta, în ipoteza în care numai una dintre aceste doua modalitati de despagubire este posibila, vânzatorul nu o poate refuza.
Curtea constata totusi ca în situatia în care înlocuirea bunului cu defect determina costuri disproportionate ca urmare a necesitatii de a ridica bunul neconform din locul în care a fost instalat si de a instala bunul de înlocuire, dreptul consumatorului la restituirea cheltuielilor de ridicare a bunului cu defect si de instalare a bunului de înlocuire poate sa fie limitat la o suma proportionala cu însemnatatea neconformitatii si cu valoarea bunului în cazul în care ar fi fost conform.
Descopera un stil unic de leadership din cartea STEVE JOBS iLeadership pentru o noua generatie. Biografia lui STEVE JOBS, cel care a revolutionat lumea in care traim - felul in care muncim, ne jucam si comunicam, va fi distribuita la chioscuri numai cu ZIARUL FINANCIAR in perioada 15-21 iunie la pretul de 15.9 lei. Taguri:CJUE , VANZARE CUMPARARE , Reorganizarea administrativa: Ce întrebare propune USL pentru referendumLiderii USL au trimis adrese presedintilor PSD si PNL de CJ pentru organizarea de referendumuri privind reorganizarea administrativa, întrebarea propusa de Ponta si Antonescu fiind: "Sunteti de acord cu intentia presedintelui României, Traian Basescu, de a desfiinta judetul dumneavoastra?". citeste tot
Vicepresedintele INS Beatrix Gered a lesinat pe treptele Guvernului, venind la sedinta - FOTO EXCLUSIVVicepresedintele INS Beatrix Gered a lesinat, joi, pe treptele Palatului Victoria, a primit îngrijiri medicale de prim ajutor si a fost transportata de urgenta la spital. citeste tot
Ungaria avertizeaza ca planul de reorganizare administrativa a României ar modifica harta etnicaProiectul de reorganizare administrativa a României ar fi o schimbare intentionata si inacceptabila a hartii etnice, afirma vicepremierul ungar Zsolt Semjen. citeste tot
Aproape 1.500 de angajati din sectorul energetic ar putea fi disponibilizati în acest anUn numar de 1.480 de angajati, reprezentând 5% din totalul salariatilor din sase companii energetice controlate de Ministerul Economiei, vor fi disponibilizati în acest an, în vederea eficientizarii activitatii societatilor. citeste tot
Cât costa cel mai scump apartament scos la vânzare în tara si unde se aflaPeste 90% din locuintele de lux aflate la vânzare se regasesc în Bucuresti sau localitatile din jur, cel mai mare pret, de 1,9 milioane euro, fiind afisat pentru un apartament cu patru camere si o suprafata de 240 de metri patrati situat în zona Herastrau. citeste tot
Ayman al-Zawahiri a fost numit lider al retelei al-Qaida, în locul lui Osama ben LadenEgipteanul Ayman al-Zawahiri a fost numit lider al retelei teroriste al-Qaida, în locul lui Osama ben Laden, fondatorul retelei, care a fost ucis, a anuntat organizatia, într-un comunicat postat pe Internet joi. citeste tot
Arad: Un tânar a murit si doi sunt dati disparuti dupa ce au cazut cu masina în râul MuresUn tânar din judetul Arad a murit, iar alti doi sunt dati disparuti dupa ce autoturismul în care se aflau a cazut în râul Mures, în noaptea de miercuri spre joi, un al patrulea pasager reusind sa se salveze. citeste tot
143 de perchezitii în Suceava, Botosani, Constanta si Bucuresti. Un jandarm, un politist si un consilier local, cercetati pentru contrabanda cu tigariUn jandarm din Suceava, un politist din Siret si un consilier local din Gramâsti sunt cercetati alaturi de 164 de persoane implicate în contrabanda cu tigari, ascunse din R. Moldova si Ucraina în România, anchetatorii descinzând, joi, la 143 de locatii din Suceava, Bucuresti, Constanta si Botosani. citeste tot
Seful Politiei Române: Am trimis Corpul de control la Oradea pentru a vedea cum si-a ridicat politistul armaSeful Politiei Române, Liviu Popa, a trimis o echipa a Corpului de control al IGPR la Oradea, pentru a stabili cum a justificat politistul Gabriel Venter ridicarea armei de la Politia municipala, cu care si-a împuscat mortal parintii. citeste tot
No comments:
Post a Comment